Kolektivni zahod bo proti Rusiji sankcije uvedel ne glede na to, kaj Rusija stori

Živimo v času nove hladne vojne. Upam si trditi, da možnosti za dialog med kolektivnim zahodom in Rusijo ni več. Resnici na ljubo je želja po dialogu v zadnjih dveh desetletjih bila samo na ruski strani, medtem ko se je ameriški imperij, kar kolektivni zahod v resnici je, obnašal kot da mu pripada totalna dominacija nad vsem svetom in ob tem interesi ruske države niso pomembni.

Ruski politiki pogosto ponavljajo, da je povsem nepomembno, kaj bo Rusija storila, ker bo zahod sankcije uvedel v vsakem primeru. Sankcije namreč niso posledica ruskih dejanj, ampak strategije izolacije in celo uničenja ruske države. V Washingtonu se hočejo znebiti nevarnega konkurenta.

Kaj torej preostane? Na žalost le politika sile. Odločala bo gospodarska moč. Odločala bo vojaška moč. Ruska država se je v preteklih letih dobro pripravila. Postala je odporna na sankcije, svojo trgovino začela preusmerjati proč od zahoda, nadomestila številne tuje izdelke z domačimi alternativami, modernizirala svoje oborožene sile, napolnila svoje kovčke s prav neverjetnimi finančnimi rezervami. Ne čudi, da ruski politiki priznavajo, da bodo sankcije zahtevale določeno ceno, a države uničile ne bodo. No, če brutalne sankcije niso uničile Irana in Venezuele, potem tudi Rusije ne bodo.

Tako dobro se je pripravila Rusija, da se v evropskih prestolnicah prav zdaj zaskrbljeno sprašujejo, kakšne sankcije naj sploh uvedejo. Sankcije usmerjene proti posameznikom so le simbolične. Kaj je Putinu ali Šojguju mar, če ne ne smeta nakupovati v Parizu. Odklop od sistema SWIFT bi bil bolj nevaren, a potem, kako bi evropske države lahko še kupovale ruski plin in nafto? Še več, Rusi bi potem povsem opustili trgovanje z ameriško valuto in kitajska moč bi se še povečala, saj bi ruska država postala bolj odvisna od njih. Evropejci bi seveda bili prisiljeni kupovati dražju ameriški plin in celo trgovati z nekaterimi državami, proti katerim so že uvedli sankcije. Recimo z Iranom in Venezuelo. Hecno, ne?

Slabi časi se obetajo in krivda leži pri tistih, ki ne znajo drugega kot groziti in uvajati sankcije. Komunikacijski kanali z Rusijo so malodane povsem prekinjeni. Rusko vodstvo je prepričano, da je povsem vseeno, kaj počnejo, ker bodo v vsakem primeru tarča nadaljnih napadov. Ker so v to prepričani, jim tudi ni več mar, kaj si mislijo v zahodnih prestolnicah. Na razpolago imajo modernizirano vojaško silo, ki jo lahko tudi uporabijo. Kmalu bomo videli, ali se bo to zgodilo v obrambo obeh pred kratkim priznanih republik na ozemlju Ukrajine. In to je nevarno.

One thought on “Kolektivni zahod bo proti Rusiji sankcije uvedel ne glede na to, kaj Rusija stori

Komentarji so zaprti.