Dvajset mrtvih v ukrajinskem napadu na center Donecka

Danes okoli dvanajstih so ukrajinske oborožene sile na sam center mesta Doneck izstrelile balistično raketo tipa Točka-U. Napad je po poročilu štaba teritorialne obrambe Doneške ljudske republike zahteval 20 življenj, 36 je bilo ranjenih.

Izvestija prenaša poročilo ruskega obrambnega ministrstva, da je napad bil izveden iz mesta Krasnoarmejsk, ki je še pod nadzorom ukrajinskih nacionalističnih enot. Na ministrstvu so tudi sporočili, da gre pri obstreljevanju mesta, kjer ni vojaških položajev, za vojni zločin. Predsednik Doneške republike Denis Pušilin je izjavil, da je protizračni obrambi raketo uspelo prestreči, a so njeni ostanki kljub temu povzročili ogromno škode. Po njegovih besedah bi raketa v primeru, da je ne bi zadeli, povzročila uničenje v obsegu petstotih metrov.

Smrt v središču Donecka. Vir Kp.ru

Ukrajinske oborožene sile v času ruske vojaške operacije proti Ukrajini, proti obema republikama niso prvič uporabile balističnih raket tipa Točka-U, a je bila večina od teh prestreženih, ali niso naredile takšne škode med civilnim prebivalstvom. Vojaško današnji napad nima nobenega smisla, saj ni bil usmerjen proti napredujočim silam obeh republik in ruskim oboroženim silam.

Žalostna resnica je, da je Donbas moral osem let trpeti skoraj vsakodnevno obstreljevanje s strani ukrajinskih oboroženih sil. O tem zahodni mediji niso poročali, so pa poročali ruski mediji. Tudi v primeru današnjega napada bo večina zahodnih medijev ali molčala, ali pa zločin relativizirala. To je tudi vzrok velikega prepada, ki je zrasel med Rusijo in kolektivnim zahodom. Vsak vidi le svoje žrtve. Jasno je, da v teh dneh pod ruskimi bombami umirajo tudi ukrajinski civilisti, pri čemer niti ne gre za namerne napade, ampak za posledico bojevanja v urbanem območju. Ukrajinske oborožene sile so se umaknile v mesta, ker se tam lažje branijo. Topništvo in oklep postavljajo v bližino stanovanjskih blokov, protioklepno orožje se nahaja v dnevnih sobah, rusko letalstvo, topništvo in oklep pa ne izbirajo sredstev, da svoje nasprotnike uničujejo. Ljudje umirajo.

Prav je, da sočustvujemo z vsemi, ne le z enimi. Vsi so ljudje. Samo na tak način, ne z brezobzirnimi širjenjem sovraštva, bomo lahko našli pot k dialogu in mirni rešitvi konflikta med kolektivnim zahodom in Rusijo.