Ob rob včerajšnjemu sramotnemu soočenju na javni televiziji

Slovenija je samostojna država že tri desetletja. V tem času so tudi mediji nekako osvojili predvolilna soočenja. Ni to neka nedostopna znanost. Sploh za televizijo. Zbereš kandidate, voditelja ali dva, zastaviš razumljiva in pravična pravila, postavljaš vprašanja, meriš čas namenjen kandidatom, se vmešavaš, kadar debata prestopi mejo dobrega okusa.

RTV Slovenija je vse svoje znanje iz preteklosti preprosto zavrgla. To, kar se je zgodilo v četrtek, je sramota. Ne zaradi tega, kar zdaj trdijo na politični desnici, ker bi levica bila jezna, ker je voditelj negativno nastrojen proti njim. S tem hočejo preusmeriti pozornost. Niso namreč Jelinčič, Mesec, Fajon, Šarec in Bratušek soočenja zapustili, ker ne bi vzdržali pritiska ‘pronicljivega’ Pirkoviča. Ne, zapustili so ga, ker je bilo soočenje izvedeno tako zelo slabo, da ni imelo nobenega smisla zapravljati čas! Krivda je pri voditelju in pri tistih, ki so ga na to mesto postavili, krivda je pri vseh, ki niso bili sposobni v tem letu 2022 pripraviti pravičnega in zanimivega soočenja. Kar so nam namreč pripravili, je bil cirkus, v katerem so tisti bolj agresivni porabili ogromno časa za povsem nepotrebne spopade, drugi pa so morali potrpežljivo čakati, da dobijo svojo minuto. Bi bilo res tako težko v studio postaviti uro in potem vsakemu kandidatu nameniti minuto za odgovor in bi potem šli od enega do drugega, potem pa bi vsak dobil še pol minute za repliko po svoji želji?

Ne vem, ali je bilo soočenje tako slabo pripravljeno zato, ker je to bil namen, ali pa ker so zanj bili odgovorni povsem neprimerni ljudje, ki preprosto niso znali bolje. To drugo je možno. Pač posledica nastavljanja politično povezanih kadrov, ki nimajo zadostnega znanja. Vem le, da se to ne bi smelo zgoditi, ker spreminja politiko v še hujši cirkus, kot že je, s tem pa odbija državljane. Na koncu v takšnih razmerah uspevajo najhujši tipi ljudi, takšni z zelo debelo kožo, možnosti za spodobno debato pa ni več.