ZDA Solomonove otoke opozorile pred kitajsko vojaško prisotnostjo

Ameriška delegacija je v petek v prestolnici Solomonovih otokov opozorila, da bodo ZDA ‘primerno odgovorile’, če se bo ta država odločila za vzpostavitev kitajskega vojaškega oporišča. Kitajska in Solomonovi otoki so pred kratkim podpisali sporazum o vojaškem sodelovanju.

Ko je Rusija kolektivni zahod pozvala, naj NATO pakta ne širi na Ukrajino, so jim Američani solili pamet, da vsaka država lahko sama odloča o tem, v kakšno vojaško zvezo se bo vključila. No, očitno je tudi to bila laž. Po ameriškem mnenju ima verjetno vsak pravico, da se pridruži zavezništvu pod vodstvom ZDA, vse drugo je pa prepovedano. Drugače bodo posledice.

Ne le, da spopad med Rusijo in kolektivnim zahodom ni stvar boja med demokracijo in diktaturo, tudi stvar samostojnega odločanja posameznih držav, v kakšnih povezavah želijo živeti ni. Ukrajina seveda niti približno ni delujoča demokracija, saj opoziciji onemogočajo delovanje, zatirajo medije, katerim prej pišejo prorusko propagando, da ne govorimo o tem, da jim ni kaj posebej mar, kje in kako bi radi živeli prebivalci vzhoda in juga države. Kljub temu nam mediji Ukrajino slikajo kot vzorno demokracijo, v boju proti toralitarni ruski diktaruri.

Če se bodo nekega jutra ameriški marinci izkrcali na Salomonovih otokih in vzpostavili ‘demokracijo’, bo seveda vse drugače, kot je v primeru Kitajske ali Rusije. To bo nekaj, kar je bilo treba narediti. Če bodo slučajno pod streli padli pripadniki vladajoče elite na otokih, to ne bo nova Buča, ampak posredna škoda ali kitajska propaganda.

Da, v takšnem svetu živimo. V svetu, v katerem velike sile zasledujejo svoje interese in se pretvarjajo, da jim je mar za svobodo, demokracijo, samoodločbo.