Ena velika, močna LDS. Toda, za kako dolgo?

Golobovo Gibanje Svoboda bi naj po svoji bleščeči zmagi na državnozborskih volitvah k sodelovanju povabilo tudi poražence, dve članici koalicije KUL, ki sta ostali pred parlamentarnim pragom, a tudi nekatere druge politične stranke. Razlog je skoraj zagotovo v tem, da instant stranka preprosto ne more od danes na jutri dobiti dovolj ustreznih kadrov, medtem ko jih LMŠ in SAB že imata.

Toda, v delu bi naj bila tudi združitev Gibanja svoboda z LMŠ in SAB, kar bi v bistvu pomenilo restavracijo nekdanje LDS.

Poroča N1:

Po nekaterih ocenah bi se lahko proces združevanja Gibanja Svoboda, LMŠ in SAB, če bodo vsi za, začel že poleti. Najprej bi se predsedniki k temu pisno zavezali, nato bi se morali o tem izreči organi strank, jeseni pa bi se lahko odvil tudi že združitveni kongres. Ta bi lahko bil še pred lokalnimi volitvami, ki bodo predvidoma oktobra ali novembra, in na katerih bi lahko imeli LMŠ in SAB brez združitve z Gibanjem Svoboda precej težav. Pa tudi Golobova stranka bi jih lahko imela, saj Golob ne skriva, da vseh kadrov, ki jih potrebuje, sam nima.

Pojav novih in novih instant strank je povezan prav z iskanjem ustrezne izbire, ki bi zadovoljila velik del volilnega telesa, ki se samo uvršča nekam na liberalno sredino slovenskega političnega prostora. Sicer zase radi trdijo, da niso ne levi in ne desni, a jih povezujejo vrednote in pogledi na svet, zaradi česar vedno znova iščejo rešitelje, od Cerarja do Goloba, pri čemer ti rešitelji ne smejo biti preveč socialno naravnani, sicer bi večji uspeh poželi Levica in SD.

Za stabilnost slovenskega političnega prostora bi bilo dobro, če bi nastala močna liberalna stranka, ki se ne bi izčrpavala v spopadih z ideološko sorodnimi strankami. Takšna stranka bi lahko bila kadrovsko močna in izkušena, s čimer bi presekali s političnim amaterizmom, kateremu smo priča po skoraj vsakih volitvah. Ko namreč novi obrazi prevzemajo oblast, potrebujejo nekaj časa, da se naučijo svojega posla, a ko to znanje le osvojijo, pride čas za odhod na smetišče zgodovine.

Tu je velika nevarnost. Da, Gibanje Svoboda, LMŠ in SAB se lahko združijo, toda to ne zagotavlja uspeha na naslednjih volitvah. Nagovarjajo namreč zelo muhasto volilno telo, ki hitro zameri vsako napako. Ni izključeno, da pred naslednjimi volitvami ne bomo dobilo zopet novega obraza z novo stranko, ki bo pometel s starimi silami.