Slovenija svoje stare oklepnike podarila Ukrajini

35 oklepnikov bi naj že danes bilo na svojem cilju v zahodni Ukrajini. Kot poroča 24 ur, gre za vozila BVP M80A, ki ‘so bila dolga leta spravljena in konzervirana med tanki in drugimi oklepniki v bližini Pivke, dekonzervacija pa je trajala več tednov.’ Na kratko, ne ravno najbolj moderna tehnika.

Slovenija se je rešila starega železa, zdaj od ZDA pričakuje dobropis. Mi Ukrajincem stare oklepnike, Američani nam nekaj boljšega. Edino vprašanje tu je, kdaj bo zahodna vojaška industrija sposobna nadomestiti vse zaloge starega in tudi novejšega orožja, ki ga je kolektivni zahod poslal v Ukrajino.

Ukrajinci medtem bijejo plat zvona. Sami priznavajo, da so izgubili okoli 40% svojega oklepa in topništva in da dnevno umre med 100 in 200 vojakov, izgube z ranjenimi in zajetimi pa se približujejo številu 1000. Potrebujejo vedno več orožja, da bi nadomestili izgube. 35 starih oklepnikov ne bo pomenilo veliko, a očitno tudi večje dobave ne prinašajo spremembe na bojišču. Starega železa pa bo kmalu zmanjkalo.