G7 proti Kitajski s 600 milijardami investicij v države v razvoju

‘Članice G7 so se na vrhu v Nemčiji dogovorile, da bodo do leta 2027 za infrastrukturne projekte po svetu namenile 600 milijard dolarjev in tako konkurirale podobni kitajski pobudi Pas in cesta, s katero Peking povečuje vpliv med državami v razvoju,’ poroča RTV Slovenija.

Obljube, obljube, obljube.

Vprašanje: zakaj že do zdaj države članice G7 niso več investirale v države v razvoju? Pozor, marsikatera država, ki bi naj bila deležna teh daril, je bivša kolonija evropskih imperialnih sil, ki so jih dolga leta neusmiljeno ropale. Saj vsi vemo, kako so gradili železnice. Od notranjosti proti morju, da so lažje na ladje transportirali naravna bogastva in jih izvažali v imperialne centre. Šele Kitajci končno povezujejo notranjost in države med seboj.

Ampak recimo, da so voditelji najbogatejših držav spoznali, da morajo pomagati državam v razvoju. Dvomim.

Že to, kako je bila obljuba dana, nam kaže, kakšen je pravi interes v ozadju. Konkurirati Kitajski. Ne, preprečiti, da bi Kitajska imela preveč vpliva. Tu ni nobene velikodušnosti.

Toda, bodo mar vse te milijarde res prišle v roke navadnih ljudi v Afriki in v Aziji in v južni Ameriki? Mogoče. Mogoče tudi ne. Čisto mogoče, da gre za obljube, v ozadju pa se skriva samo propagandna kampanja, češ, poglejte kako smo dobri, kako pomagamo.

Se spomnite vseh milijard, ki so jih okupacijske sile obljubile za obnovo in pomoč Afganistanu? Zakaj je potem Afganistan po umiku tujih sil v tako slabem stanju? Kaj so tam zgradili v dvajsetih letih? Nič kaj veliko.

Da, bilo bi dobro, če bi države članice G7 tekmovale s Kitajsko v tem, koliko lahko investirajo v razvoj globalnega juga, če bi se potem voditelji teh držav hvalili z zgrajenimi letališči, bolnišnicami, tovarnami, cestami, če bi lahko ponosno govorili o milijonih in milijonih, ki so jih dvignili iz revščine.

Spet, dvomim da se bo kaj takšnega res zgodilo. Navsezadnje bi to lahko že zdavnaj naredili.

Pred nami je ob hladni vojni med kolektivnim zahodom in Rusijo še spopad med kolektivnim zahodom in Kitajsko. Kitajska je seveda mnogo močnejša gospodarska sila od Rusije in njen vpliv se širi po vsem svetu. Nekdanji gospodarsji sveta seveda ne bodo kar tako dopustili, da jih nadomestijo. Zlepa ali zgrda.

Se bojim, da bo kar zgrda. Po sladkih obljubah bodo na vrsto prišli bolj grdi prijemi. Državni udari, barvne revolucije, vojaška posredovanja in tako naprej.