Trgovine v Rusiji niso prazne

Eden izmed elementov propagandne vojne so zgodbe o praznih policah. V tem velikem spopadu med kolektivnim zahodom in Rusijo, obe strani prikazujeta nasprotnika kot tik pred propadom. Zahodni mediji govorijo o sankcijah, ki uničujejo rusko gospodarstvo in vedno večjem nezadovoljstvu med ruskim prebivalstvom, ruski mediji govorijo o inflaciji in pomanjkanju v zahodnem svetu in poročajo o protestih proti politiki sankcij proti Rusiji.

Da, gospodarska vojna ima svoje negativne učinke, kar lahko prav zdaj spoznavamo v obliki inflacije. Vse se draži. Da ni še hujše, je posledica vladnih odločitev, da določene dela trga regulirajo in da med ljudi razmetavajo denar. Določene posledice trpimo mi in trpijo jih tudi Rusi. Toda, pretiravati ni treba. Ne v Rusiji in ne pri nas ni katastrofe. Vsaj zdaj še ne.

Rusko gospodarstvo se bo v letu 2022 skrčilo, a padec niti približno ne bo tako hud kot se je to zdelo v začetku posebne vojaške operacije februarja. Tedaj so bile napovedi, da bo ruski BDP padel za več kot 10 %, zdaj smo že pri napovedih padca tam nekje okoli 3, 4%. Pa še to je vprašanje. Umik tujih podjetij je prinesel kar nekaj nevšečnosti, a hkrati je tudi odprl vrata domačim proizvajalcem. Če je prej bil McDonalds, je zdaj Vkusno I točka, kar je v bistvu eno in isto. Le ime je drugačno. In tako naprej. Police v ruskih trgovinah niso prazne. Rusija živi dokaj normalno življenje. Tako je tudi pri nas. Za zdaj.

Mimogrede, ta spektakel pomanjkanja, ko sovražno državo prikazuješ kot tik pred propadom, ni nekaj novega. Spomniti se moramo le Venezuele in poročil o praznih policah tam. Ob tem so v nekem poročilu za ilustracijo prikazovali posnetek praznih polic v neki trgovini v Ukrajini, ko je bil tisti del ravno pod obnovo. Spomnimo se lahko vseh napovedi o skorajšnjem zlomu Združenega kraljestva, ko je to izstopilo iz EU. Na koncu koncev, nekateri pri nas trdijo, da pod prejšnjim režimom ni bilo sadnega jogurta.

Tako da, ne verjemite ravno vsega, kar vam govorijo.