Prvi krog predsedniških volitev: eno in isto vedno znova

To je tako prekleto predvidljivo.

Po skoraj 100% preštetih glasovnic je Anže Logar dobil skoraj 34%, Nataša Pirc Musar nekaj manj kot 27%, Milan Brglez 15,41%, Vladimir Prebilič 10,66%, Sabina Senčar skoraj 6%, Janez Cigler Kralj 4,35% in Miha Kordiš 2,8%.

Torej, konservativni tabor je dobil skoraj 39%, liberalni tabor pa okoli 52%. Brglez je sicer res nastopal kot kandidat SD, a tudi kot kandidat Gibanja Svoboda. Nataša Pirc Musar, Milan Brglez in Vladimir Prebilič so v bistvu kandidati tega, kar je nekoč bila LDS.

Na politični desnici v rezultatu Milana Brgleza vidijo neuspeh strank SD in Gibanja Svoboda. To samo kaže na nepoznavanje slovenske politične realnosti. Miro Cerar, Alenka Bratušek, Marjan Šarec, Robert Golob, Nataša Pirc Musar, to so v bistvu ljudje ene in iste politične grupacije, ki se vsakih nekaj let na novo izumi, si najde novo ime, novih kadrov in novega rešitelja in potem z njim gre v boj. Ideologija v ozadju je vedno ena in ista. Saj ni pomembno, če bo Golob po naslednjih volitvah še vedno predsednik vlade. Če ne bo, se bo pojavila nova instant stranka in znova slavila. Oziroma, skupaj bodo slavile te politične sile, ki so le reinkarnacija LDS. Pač, volilna baza je tam in se obnaša sila predvidljivo. Tokrat si je pač izbrala Natašo Pirc Musar, ki bo v drugem krogu predsedniških volitev nesporna favoritka. Še celo tistih nekaj Kordiševih volivcev bo lahko nagovarjala, ker, kam pa bi naj šli? K Logarju zagotovo ne. Edini pravi outsider v tej igri in mogoče pokazatelj nekih pomembnih premikov je Sabina Senčar, ki predstavlja neko drugačno opcijo, kakršne do zdaj v političnem prostoru še ni bilo.

Predsedniških volitev ne smemo enačiti s parlamentarnimi, a osnovna razmerja sil se vendar kažejo enaka. V parlamentarni tekmi je seveda več možnosti za manjše stranke. Levica ima tako večjo možnost za nekoliko boljši uspeh, prav tako NSi. To je pač posledica volilnega sistema. Če bi imeli večinskega, manjših strank sploh imeli ne bi in bi vedno znova zmagovala liberalna opcija, ki bi pač skoraj povsod povozila konservativno, medtem ko bi socialisti lahko upali le na kakšen posamičen uspeh.

Torej, v drugi krog, kjer bomo doživeli mobilizacijo leve sredine, oziroma liberalnega in socialističnega tabora okoli Nataše Pirc Musar in proti Janezu Janši. Da, večina Logarja pač vidi kot človeka SDS. Tudi številke so za Logarja neizprosne. Na okoli 320, 330000 volivcev lahko računa, kakršenje tudi domet SDS, NSi in SLS (ali kar je od njih ostalo), to pa je premalo.

Dolgočasno vse skupaj. Edino kakšna hujša afera bi utegnila popestriti dogajanje, a potem, a ni bilo že vse, kar je bilo mogoče, vrženo v ring?