Elon Musk osvobaja ptico

Kontroverzni ameriški bogataš Elon Musk je za 44 milijard $ prevzel družabno omrežje Twitter. Ob tem je odpustil več vodilnih kadrov podjetja. Ptica je osvobojena, je napisal na svojem profilu na tem družabnem omrežju.

‘ Za prihodnost civilizacije je pomembno, da ima digitalni javni prostor, kjer se lahko razpravlja o širokem obsegu prepričanj na zdrav način, brez zatekanja k nasilju,’ je povedal Musk, ki je odločen zagovornik svobode govora. To njegovo zagovarjanje svobode govora gre močno na živce njegovim kritikom, ki trdijo, da bo na družabno omrežje spustil sovražni govor in lažne novice. Toda, problem je v resnici nekaj drugje. Bojijo se, da Twitter ne bo več brisal konservativnih uporabnikov, onemogočal in delal nevidne uporabnike z napačnimi pogledi iz sovražnih držav in ne bo več povečeval dosega lažnih profilov, s pomočjo katerih zahodne države želijo vplivati na javno mnenje.

Če lahko pričakujemo, da se bo spremenila politika družabnega omrežja glede domačih uporabnikov, torej predvsem konservativcev, je pa že treba izraziti v dvom, da bo Musk deloval proti koristim ameriške države na tujem. Tukaj ne gre za širjenje dezinformacij. Ne, ZDA in zavezniki želijo prosto širiti svoja sporočila in onemogočati, da bi kdorkoli drugje po svetu lahko uspešno širil svoje poglede. Bolestno želijo obdržati moč oblikovanja javnega mnenja, nekaj kar je v teh časih seveda že zdavnaj nemogoče, saj obstaja veliko družabnih omrežij, ki so mnogo bolj svobodna kot ameriški velikani in kamor se zgrinja vedno več uporabnikov. To seveda v času, ko veliko ljudi tradicionalne medije ne jemlje več resno in jih niti spremlja več ne.

Kmalu bomo videli, kaj bo prinesel Muskov prevzem tega družabnega omrežja. Se bo vrnil bivši ameriški predsednik Trump? Bo prišel čas brisanja lažnih profilov? Bodo uporabniki iz ZDA sovražnih držav deležni bolj pravičnega odnosa?