ZDA z rekordnim uvozom iz Rusije

V oktobru so ZDA iz Rusije uvozile za 732 milijonov $ blaga, poroča RBK. Gre za rekordno vsoto v zadnjih petih mesecih in za več kot podvojeno vsoto glede na september.

ZDA so proti Rusiji uvedle sankcije, a to ne velja za vse surovine. Tako uvažajo uran, paladij in platino, uvedle pa so embargo na uvoz nafte, ki ga seveda dovolj lahko dobijo drugod. Prav tako se je prenehal uvoz aluminija.

Rusija je največji izvoznik obogatenega urana v ZDA, z več kot četrtinskim deležem.

Američani bodo iz Rusije bržkone še naprej pridobivali vse, kar potrebujejo in bodo sankcije na teh ključnih področjih uvedli le, ko bodo našli alternativo. Seveda ob tem ne bodo govorili, da s tem polnijo ruski vojaški proračun.

Vse skupaj je čudno. Imamo Evropejce, ki se odrekajo ruskim energentom, a te potem pridobivajo po posrednikih. Rusi vse prodajo, mi vse kupimo, nekdo vmes pa pobere dobiček. Na drugi strani ni razumljivo, zakaj Rusi to počnejo in zakaj ne blokirajo izvoza v sovražne države. Vsega denarja, ki ga dobijo v svoj proračun in ki se spreminja v pravo goro rezerv, porabiti ne morejo. Za delovanje države in financiranje svoje vojaške kampanje v Ukrajini toliko niti ne potrebujejo.

Na ruski strani po vsem, kar se je zgodilo, še vedno ostaja dovolj ljudi, ki mislijo, da se bo po vojni vse normaliziralo in bo mogoče z zahodom normalno trgovati. Drugače te politike ni mogoče razumeti. Na drugi strani Evropejce poganja bolestna želja za dobičkom, ki je močnejša od nebuloz politične vrhuške. Ni važno, po kakšnih ovinkih ruski energenti pridejo, samo da so na koncu dneva v skladišču.

Ceno, seveda, plačujemo v obliki inflacije.