Rusija bo Iranu prodala bojna letala Su-35

Vojaško sodelovanje med Iranom in Rusijo se nadaljuje in poglablja. Obe državi sta na tem področju sodelovali že dolgo, a v preteklosti je bila ruska stran dokaj zadržana. Zdaj, ko sta Teheran in Moskva deležna obsežnih gospodarskih sankcij kolektivnega zahoda, ni več ovir niti za prenos najsodobnejših tehnologij. A vrata je bržkone odprlo nekaj bolj preprostega. Iranski samomorilski brezpilotniki.

Ob začetku vojne v Ukrajini se je Rusija na področju brezpilotnikov znašla v nezavidljivem položaju. Nekaj domače proizvodnje so imeli, a Ukrajinci so jih s pomočjo zahodnih držav hitro zasenčili. Posledično so morale enote na terenu začeti uporabljati poceni kitajske komercialne brezpilotnike, ki so jih na veliko kupovali prostovoljci in jih dobavljali na fronto. Ruska vojaška industrija je začela proizvajati velike količine manevrirnih raket, zaradi česar jim jih tudi ne zmanjka in lahko izvajajo obsežne raketne napade na ukrajinsko infrastrukturo. Toda, te rakete niso poceni, Iran je medtem razvil zelo praktične brezpilotnike. Tako so se na bojiščih Ukrajine začeli pojavljati Shahedi 136 ali po rusko Gerani-2.

Ne vemo natančno, ali so Iranci te poceni brezpilotnike v Rusijo preprosto izvozili, ali pa so le predali tehnologijo in Rusom omogočili, da jih proizvajajo sami. Bržkone je resnica nekje vmes. Shahedi so postali stalnica vojne v Ukrajini. Iran ima na voljo seveda še bolj moderne brezpilotnike in tudi rakete, ki jih lahko proda Rusom, ti pa medtem tudi že veliko investirajo v proizvodnjo svojih.

Če v Rusijo iz Irana prihajajo brezpilotniki, bodo v obratno smer poletela bojna leta Su-35. Iranska Press TV poroča, da bi jih naj islamska republika v bližnji prihodnosti prejela 24. S tem se bodo iranske zračne sile močno okrepile, saj so se do zdaj morale zanašati na starejšo opremo, celo na prazgodovinske ameriške lovce F-14, ki so tam ostali še iz časa vladavine šaha Reze Pahlavija.

Za Iran bo še bolj od bojnih letal zanimiva ruska protizračna obramba, ki prav zdaj v Ukrajini kaže svoje zobe in prestrega ogromne količine ukrajinskih raket in brezpilotnikov. Vseh seveda ne, a nobena protizračna obramba ni stoodstotna. V Teheranu si bodo zagotovo želeli ruske Pancirje in S-400, celoten sistem, s katerim bodo lažje branili svoja zračna prostranstva. To je seveda nekaj, kar ni povšeči Izraelcem, ki še vedno redno grozijo z letalskimi napadi na iranske jedrske objekte.