Ni evropskega denarja za alternativo kitajskim projektom po svetu

Decembra 2021 je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v Bruslju obljubila obsežen infrastrukturi projekt Evropske unije, ki bi naj predstavljal alternativo kitajski Pasu in cesti, preko katerega ta država na veliko investira po vem globalnem jugu. A kot poroča The South China Morning Post, Evropejci v preteklem letu od sebe niso dali veliko. Obljuba Ursule von der Leyen se je izkazala za laž in težko je verjeti, da bo v prihodnje kaj bolje. Obljube pač nič ne stanejo.

Do leta 2027 bi naj bilo porabljeno do 300 milijard evrov za moderne infrastrukturne projekte zunaj EU. ‘Tega smo sposobni,’ je povedala von der Leyjenova. ‘Države so imele svoje izkušnje s kitajskimi investicijami. Potrebujejo boljše in drugačne ponudbe.’

Očitno razen obljub ne bodo dobili ničesar.

Na zaslišanju v preteklem mesecu v Evropskem parlamentu so parlamentarci uradnike povprašali o podrobnostih in izvedeli, da nobeden izmed projektov ne bo nov.

‘To je vaja iz komunikacje. Gre za strategijo, da kot nekaj novega predstavimo tisto, kar se bi že tako zgodilo,’ je ob tem povedal irski poslanec Barry Andrews.

Medtem ko Kitajci pridno razvijajo globalni jug, Evropejci veliko govorimo. V tem smo zelo podobni Američanom. Ob tem propagandni aparat ljudi prepričuje, kakšno dobrodelnost se gre kolektivni zahod in kako grozljiva je kitajska alternativa in mnogi v to tudi verjamejo. Ne zavedajo se, da