SOVA v Ljubljani odkrila tuja državljana, ki bi naj vohunila za Rusijo

V novici, da je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija v Ljubljani odkrila tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo, ni nič presenetljivega. Dejavnost obveščevalnih služb je v tem svetu nekaj normalnega in jasno je, da tudi Rusija svoje ljudi pošilja na zahod in zbira informacije. Slovenija pri tem ne more biti izjema, tudi če ni ravno neka pomembna sila.

To zgodbo bo zanimivo spremljati. Kdo ve, kaj se bo na koncu izcimilo, kajti ni izključeno, da gre za propagandno akcijo z namenom prestrašiti Slovence, predvsem tiste, ki si drznejo dvomiti v uradno rusofobno propagadno. Seveda je čisto mogoče, da v resnici gre za ruska vohuna.

Nekaj drugega. Jasno je, da Slovenija ni samo tarča ruskih obveščevalcev, da pri nas delujejo tudi obveščevalci drugih držav, med njimi naših zaveznikov. Za ZDA vemo, da so pred leti celo vohunile za vodilnimi evropskimi politiki in podjetniki. To smo pozabili, ker se naša politika Američanom ni pripravljena zoperstaviti, tudi če nam očitno kradejo industrijske skrivnosti in te potem predajajo svojim podjetjem. No, vsaj tako je bilo pred leti, a glede na mehke odzive evropske politike, ni ravno pričakovati, da bi ZDA s tem prenehale. Zakaj pa bi?

Kar se tiče tujega vpliva, bi bilo zanimivo vedeti, koliko denarja iz drugih držav, iz raznih nevladnih organizacij, ki delajo v interesih točno določenih vlad, se je prelilo v žepe slovenskih posameznikov. Čisto mogoče, da je tu vmes nekaj ruskega denarja. a šel bi stavit, da je drugega mnogo več. Kako drugače pojasniti popolno servilnost večine slovenske politike in medijev do ameriških interesov in malodane izdajo naših evropskih?

Še nekaj. Čeprav mediji in politika malodane uniformno širijo rusofobno propagando, postaja očitno, da vedno več Slovencev postaja bolj skeptičnih, ali pa jih vse skupaj ne zanima. Ob nadaljevanju vojne in večjih porazih ukrajinskih sil, hkrati pa ob bolj množičnih protestih proti agresivni politiki proti Rusiji, utegnejo nekateri povsem izgubiti živce in zahtevati ne le vedno več cenzure, ampak tudi kazenski pregon disidentov. Ne govorim o tem, da bi represivni organi preganjali ruske vohune. To je povsem razumljivo in normalno. Ne, mislim na ustrahovanje in kaznovanje posameznikov, ki se zavzemajo za mir, ali pa odkrito dvomijo v uradno propagando. Glede na to, kako pošastna je že postala rusofobna politika, ki se loteva kraje premoženja ruskih oligarhov, cenzure ruskih medijev, nadlegovanja ruskih novinarjev, izganjanja ruske kulture in celo onemogočanja ruskih športnikov, se lahko zgodi še marsikaj.