Kitajska na Bližnji vzhod prinaša mir

Po kitajskem posredovanju so se v petek predstavniki Irana in Savdske Arabije dogovorili, da bodo obnovili vezi in ponovno odprli diplomatska predstavništva. Veleposlaništva bi naj ponovno odprli v naslednjih dveh mesecih, prav tako pa bi naj obnovili varnostne in gospodarske dogovore izpred dvajsetih let. S tem je tlakovana pot k umiritvi napetosti med velikima nasprotnikoma na Bližnjem vzhodu, kar prinaša upanje, da bo regija končno našla mir. Je pa zbližanje med Teheranom in Rijadom nekaj, česar si v Washingtonu ne želijo.

Dogovor je posledica dolgotrajnih pogajanj, do katerih je prišlo po pobudi kitajskega predsednika Ši Džinpinga.

Za razliko od ZDA, je v kitajskem interesu miren in stabilen Bližnji vzhod, saj si obetajo krepitve svoje trgovine, od tam tudi uvažajo številne resurse. Američani, po drugi strani, so z Iranom počeli to, kar zdaj počnejo z Rusijo. Izkoristili so obstoječa nasprotja in malodane starodavno sovraštvo in potem gradili sistem zavezništev, s katerim so svoje prijatelje v regiji držali na verigi. Otoplitev odnosov med Iranom in Savdsko Arabijo in večja vloga Kitajske bi lahko prinesla kones ameriške prevlade.

Že nekaj časa je jasno, da vodstvo Savdske Arabije išče nove priložnosti v mednarodni areni in v Kitajski vidi pomembno trgovinsko partnerico. Prav tako se ta država noče pustiti zlorabiti za gospodarsko vojno proti Rusiji. Iran je po drugi strani seveda stari sovražnik ZDA in poglablja odnose z Rusijo in Kitajsko, ker druge možnosti niti nima, saj so se Evropejci uklonili ameriškim pritiskom inz njimi trgovati niti nočejo.

Čas bo pokazal, ali se bo ta otoplitev odnosov poznala tudi v Jemnu ali v Siriji, kjer sta si in si še Iran in Savdska Arabija stojita na nasprotnih bregovihv