Urška v Afriki

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se te dni mudi v Afriki. Naša država se trudi, da bi pridobila podporo za slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov, a čisto mogoče gre tudi za del evropske strategije izboljšati odnose s celino, kjer se vedno bolj krepi vpliv Kitajske.

Predsednica državnega zbora, vsaj po poročanju naših medijev sodeč, med obiskom ne pametuje preveč in se drži tem, ki ne razdvajajo. To je pomembno, če želimo okrepiti naše odnose. Ne le za Slovenijo, za vso Evropo, ki je znana po tem, da zviška pridiga tistim, katere ima za šibkejše. No, tudi takšnim, ki so enakovredni ali močnejši radi pridigajo, zato pa tudi smo v tej vojni proti Rusiji in se ne bomo nič pametnega dogovorili s Kitajsko.

Urška Klakočar Zupančič je med obiskom v Ugandi poudarila pomen enakopravnosti med spoloma in posvojila šimpanzinjo, ki jo je poimenovala Urška. Pravic oseb LGBTQ+ se očitno ni dotaknila, ali pa je to storila za zaprtimi vrati. Tako pač deluje spodobna diplomacija. Išče skupne točke, odpira vrata.

Ampak na žalost nekateri tega ne razumejo. Zakaj hoditi v Afriko? Kaj je sploh tam, zakaj se ne bi naši politiki po vseh štirih raje plazili v Washington, ki je center sveta? Tako nekako razmišljajo. Narobe. Za Slovenijo, za vso Evropo je ključnega pomena, da z afriškimi državami vzpostavi odnos, ki bo temeljil na zaupanju in poglobi sodelovanje. Tega v preteklosti evropske imperialne sile niso znale, niti niso hotele. Krivda, da se Afrika ni hitreje začela izvijati iz svoje revščine, leži tudi v zahodnem svetu, kateremu je bilo v interesu, da vsa celina ostane vir poceni surovin in tudi delovne sile. Toda, na prizorišču je nova gospodarska velesila, ki na veliko vlaga v razvoj afriških držav in tam so zaradi tega zelo zadovoljni. Evropejcem grozi, da bodo izpodrinjeni. Še več, Francozi spoznavajo, da njihovo mesto zavzemajo Rusi, ki sicer niso omembe vredna sila na afriških tleh in katerih gospodarska privlačnost je minimalna. Ampak tako pač je.

Zaradi tega Evropejci ne le Slovenci potrebujemo čim več diplomacije z afriškimi državami. Ob tem moramo biti spoštljivi in pripravljeni na pošteno trgovino. Zaradi tega je prav, da se je predsednica DZ odpravila na to potovanje. Teh stikov bi moralo biti še več.