Še vedno cvetoči X

Sčasoma pozabljamo vse medijske napovedi o tem in onem, vse pametovanje po družabnih omrežjih, kako bo v prihodnje in se ne niti ne zavedamo, koliko neumnosti je bilo zapisano. Ena izmed takšnih je bila želja, da bi družabno omrežje Twitter (po novem X) pod vodstvom ekscentričnega ameriškega oligarha Elona Muska propadel.

To se ni zgodilo. Očitno. Pred kratkim je imel nekdanji voditelj na ameriški konservativni televiziji Fox News, Tucker Carlson, odmeven intervju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Objavil ga je tudi na svojem profilu na družabnem omrežju X, kjer je zabeležil ogromno ogledov. Povsem je zasenčil tradicionalne medije, ki so seveda, čeprav neradi, morali poročati o tem dogodku. Ni se ga dalo prikriti.

Kje so zdaj vse tiste napovedi številnih uporabnikov, da bodo zaradi Muskovega prevzema družabnega omrežja Twitter, ki ga je potem preimenoval v X, preprosto odšli drugam? So kakšna druga družabna omrežja postala toliko močnejša in se lahko pohvalijo z ogromnim številom uporabnikov, tako da lahko X zasenčijo? Mastodon? Threads? Niti ne.

Ni tako preprosto ustvariti priljubljenega družabnega omrežja. Nič ni za vedno, seveda. Vse propade. Ampak, zelo težko je ustvariti alternativo nečemu, kar že uspešno deluje. Časopis lahko nadomestiš s televizijo, forume z družabnimi omrežji, ampak eno družabno omrežje, na katerem se večinoma deli tekst z drugim podobnim pa ni tako enostavno.