Rusija je Mordor in Putin Sauron. In tako naprej

Ploskam. Uvodne vrstice članka Jureta Trampuša v Mladini, pod naslovom Ali Ukrajina res izgublja vojno, so mojstrstvo. Je že prav težko v tako malo vrstic stisniti vse stereotipe o Rusiji in s tem utrjevati neumno podobo te največje države sveta, zaradi česar toliko prebivalcev kolektivnega zahoda ni sposobnih razumeti vzrokov vojne v Ukrajini in večjega spopada med Rusijo in kolektivnim zahodom in se zaradi tega čudi, da Ukrajina vojno izgublja.

Nedvomno je Rusija država, ki krši osnovne človekove pravice svojih državljanov. Prepovedano jim je protestirati, prepovedano je dvomiti o predsednikovi misli, prepovedani so mediji, ki so kritični do oblasti. Dober ruski državljan je tih in ubogljiv, država pa zapira, muči in zastruplja posameznike, ki se upajo upreti režimu. Putinizem je totalitarna politična ureditev, Rusija pa država z imperialističnimi težnjami.

Da, da, tukaj je nekaj obrtniškega znanja, človek mora vaditi, da le z nekaj besedami ubesedi vso zahodno propagando, ki jo večina zahodnih medijev in politike neumorno trobi že več kot dve leti, kar ruska posebna vojaška operacija v Ukrajini traja. Jasno, gre le za nadaljevanje rusofobne retorike, ki smo ji priča že desetletja.

Intelektualno lenim so dovolj preproste razlage. Vsega je kriv hudoben človek na oblasti v sovražni državi. Zle sile so udarile po miroljubnih sosedih. Mordor obvladuje demon, ki z bičem v smrt peha milijone sužnjev, medtem ko sile svetlobe hrabro branijo vsako ped svoje zemlje. V deželi zla je vse narobe, je samo teror, sama bolečina, sama beda, mi pa smo sile dobrega, nekakšni vilinci iz Gospodarja prstanov. Putin je Voldemort, Zelenski Harry Potter. Edina stvar potrebna, da zmaga zlo je, da dobri ljudje ničesar ne ukrenejo. Oni posiljujejo, koljejo, uničujejo, se pijani spotikajo čez trupla svojih tovarišev in tako kot gmota zla prodirajo naprej. In tako naprej. Neumnosti za neumne ljudi.

Zakaj je prišlo do vojne v Ukrajini? Zakaj Rusiji ta vojna koristi? Zakaj Rusija to vojno zmaguje? Zakaj večina sveta navija za rusko zmago? Zakaj je Putin tako priljubljen in podporniki ljubljenca zahoda, zdaj že mrtvega Navalnega, na ulice ne morejo spraviti več ljudi? Zakaj smo vsakodnevno priča posnetkom prisilne mobilizacije ukrajinskih mož, medtem ko v Rusiji možje kar sami derejo v vojsko? Zakaj so trgovine v Rusiji polne? Zakaj je toliko Ukrajincev zbežalo v Rusijo? Zakaj se ukrajinski vojaki na fronti pritožujejo, da mnogi prebivalci tam čakajo na prihod ruske vojske in mnogi celo sporočajo njihove lokacije, da jih lahko rusko letalstvo in topništvo obstreljujeta? Zakaj Rusija velja za diktaturo, Ukrajina pa za demokracijo, kljub temu, da so v Ukrajini številne politične stranke prepovedane, številni mediji so bili utišani še pred vojno, vodjo opozicije so prijeli in mučili, na drugega so pred kratkim poskušali izvesti atentat? Zakaj je ruska policija mnogo bolj miroljubna od francoske, ki se na protestnike pogosto spravlja z vso silo in je bila v preteklosti upravičeno obtožena, da namerno strelja v oči protestnikov? Zakaj je toliko posnetkov polnih ukrajinskih pokopališč in tako malo posnetkov ruskih? Kako je lahko ruska vojna v Ukrajini genocid, izraelske operacije v Gazi pa ne, če je v Gazi umrlo mnogo več civilistov, kot vojakov, v Ukrajini pa je ravno obratno? Kakšna je razlika med Rusom, ki živi v Rusiji, med Rusom, ki živi v Ukrajini in med Ukrajincem, ki živi v Ukrajini, a vse življenje govori rusko? Zakaj se lahko Kosovo odcepi od Srbije, Doneck in Lugansk pa ne od Ukrajine?

Vprašanj je ogromno. Ampak kaj bi z njimi. Že zdavnaj je minil čas pogovorov, vse se bo rešilo na bojišču. Ne, ne zaradi Rusov, ampak zaradi kolektivnega zahoda, ki se ni sposoben držati dogovorov, ki ni več verodostojen. Niso samo Rusi tega spoznali, ves svet to ve. Nobena laž tega ne bo spremenila.

No, če smo že pri lažeh. Tu je ena:

Kdor razume rusko, bo vedel, da Putin najprej govori o tem, da je zahod zavrgel vse sporazume, in kako se je potem mogoče pogajati? Kaj, zato ker je zahodu zmanjkalo nabojev? Racionalen odziv. A kakšna je interpretacija zahodnih in ukrajinskih propagandistov? Putin se noče pogajati, vladati hoče vsej Ukrajini in morebiti celotnemu svetu. Kot Sauron, saj veste.

Da, res je, Rusom se ne mudi za pogajalsko mizo. Zakaj se jim bi? Kako bi lahko zaupali zahodni politiki? Tega seveda velika večina zahodnih politikov in novinarjev ne bo hotela priznati, ampak laži in prevar je bilo toliko, da bi Putin bil debil, če bi se pustil še enkrat opehariti. Ne samo on, vsak, ki ima kaj moči v Rusiji.

1 thoughts on “Rusija je Mordor in Putin Sauron. In tako naprej

Komentarji so zaprti.