Trump si želi ameriško rusko zavezništvo proti Kitajski

To se ne bo zgodilo, meni Jim Jatras v The Strategic Culture foundation.

Ameriška prevlada v svetu se podira in iz enopolarnega sveta po zaključku hladne vojne, prehajamo v multipolaren svet nekaj velikih sil. ZDA same ne morejo več obvladovati planeta, zato potrebujejo zavezništva, a že obstoječa se zdijo premalo, da bi lahko ustavila dvojec Rusije in Kitajske, vojaške velesile, ki ima na voljo ogromna naravna bogastva in gospodarske velesile, ki svoj vpliv z mehko močjo širi vedno dlje od svojih meja.

‘Glavno vprašanje danes je,’ piše Jatras, ali se želja po prevladi lahko ‘mirno spremeni v tripolarno entento med ZDA, Rusijo in Kitajsko – ali pa bo vkopana washingtonska elita, podobno kot Samson, v brezupnem poskusu ohraniti svojo moč in privilegije, porušila vse okoli sebe.’

Je še druga možnost, da ZDA skušajo razbiti kitajsko rusko zavezništvo, kakor so v preteklosti Kitajsko uporabile proti Sovjetski Zvezi. To bi lahko bil pravi Trumpov načrt, ko skuša biti spravljiv z Rusi, po drugi strani pa zaostruje trgovinsko vojno proti Kitajski. Toda, meni Jatras, možnost, da bi prišlo do rusko ameriškega zavezništva, je skoraj neobstoječa.

Razlog je sovraštvo ameriških elit proti Rusiji.

V racionalnem kontekstu ustvarjanja politik bi moralo biti očitno, da ni nobenega pravega razloga za ameriško rusko nasprotovanje. Osnovni interesi obeh držav niso v konfliktu in veliko je, razen Kitajske, kar bi lahko bilo osnova za sodelovanje, kakor na primer skupna grožnja islamskega terorizma (za razliko od desetletja dolgega ameriškega nagnjenja oboroževati džihadiste proti Rusiji in drugm državam, Srbiji, Libiji in Siriji).

Na žalost je v Washingtonu zelo malo racionalnega v odnosu do Rusije. Trmasto, nekompromisno sovraštvo do Rusije, ki je sposobni ljudje ne smejo videti drugače, kot sovražnika, je neločljivo od transatlantske zarote z oblasti spoditi Trumpa. Resnično, Trumpova obljuba otoplitve odnosov z Moskvo, je eden izmed najpomembnejših razlogov, zakaj ga hočejo odstaviti.

Jatras ima prav. Tudi če bi ameriški predsednik skušal izboljšati odnose z Moskvo, mu tega ne bi dopustili. Sankcij ne more ukiniti, medtem pa mu že pripravljajo še mnogo hujše. Tako je lahko v resnici  bolj racionalen, kar se tiče statusa in moči ZDA v svetu in potrebe po povezovanju proti Kitajski, ki iz dneva v dan postaja večji gospodarski velikan, krepi pa se tudi vojaško, kot ameriške elite tako odločene v svojem sovraštvu do Rusov, a mu to nič ne pomaga.

Tudi iz ruske strani so ovire. Kajti, zakaj bi kdo še zaupal Američanom, potem ko so prelomili vse svoje obljube. NATO se je razširil vse do njihovih meja. Še huje:

Glavna stvar, ki jo Rusija potrebuje od ZDA je v bistvu – no, nič. Se pravi, zelo malo praktičnega, posebej na gospodarskem področju, Rusija potrebuje od ZDA in obratno. Kar Rusija v glavnem želi od ZDA je negativno: da nehajo Rusijo smatrati kot sovražnika in se umaknejo izpred njihovega obraza v regijah vitalno pomembnih za Rusijo, a z malo ali nič vrednosti za ZDA.

Po drugi strani ima Rusija s Kitajsko 2500 kilometrov dolgo mejo. Obe državi vedno tesneje sodelujeta, sta povezani v različnih povezavah, kot BRICS ali Šanghajski forum, trgovina med njima se krepi. Takšne vezi med Rusijo in Kitajsko so, kot piše Jatras, ‘naravne, komplementarne in očitne, kot so tiste ZDA s Kanado in Mehiko.’

Ne, možnosti, da bi prišlo do velikega zasuka in bi ZDA in Rusija postali zaveznici proti Kitajski, so minimalne in po Jatrasovem mnenju je odgovor v sporazumu velikih treh, medtem ko se naj upanje, da se bo eno državo obrnilo proti drugi, zavrne kot nesmiselno.