Trump napovedal umik ZDA iz Sirije

Če se bo to res zgodilo, bo to pripeljalo do naslednje faze v sirski državljanjski vojni. Če, kajti številni v ZDA bodo storili vse,  da se ohrani ameriška prisotnost. To so uspeli že v Afganistanu, kjer več kot sedemnajst let vojne ni zlomilo upornih Talibanov in Afganistan je za ameriško prevlado v svetu mnogo manj pomemben kot Sirija, ki je ena ključnih držav Bližnjega Vzhoda.

V Siriji je okoli 2000 ameriških vojakov. Uradno se borijo proti Islamski državi, a enako pomembna je njihova vloga živih ščitov, ki na severu Turkom preprečujejo obračun s Kurdi, na jugovzhodu pa sirskim vladnim silam zavzetje področja okoli Al Tanfa.

Zdaj je ameriški predsednik Donald Trump razglasil zmago nad Islamsko državo in napovedal umik ameriških sil iz Sirije. Predstavnica za stike z javnostmi v  Beli Hiši, Sarah Huckabee Sanders je povedala, ‘da so začeli z vračanjem ameriških čet, medtem ko prehajajo v novo fazo te kampanje.’

Umik naj bi bil končan v 60 do 100 dneh.

V Siriji vztraja le še nekaj ostankov nekoč mogočne Islamske države, ki se je raztezala tudi v sosednji Irak.

Če se bodo Američani umaknili, bodo Turki, ki so že do zdaj zbirali svoje sile in rožljali z orožjem in napovedovali ofenzivo, najprej skoraj zagotovo zavzeli področje okoli mesta Manbij, izključena pa ni niti večja operacija proti vsem področjem pod nadzorom Kurdov. Kurdi sami niso sposobni ustaviti turškega napredovanja, čeprav so seveda sposobni nekaj časa nuditi odpor.

Po drugi strani bodo sirske vladne sile počistile območje okoli Al Tanfa na meji z Jordanijo.  Na koncu bo to bržkone pomenilo, da bosta v Siriji ostala le še dva igralca in med njima se bo odločala nadaljna usoda države. Na eni strani Erdogan, na drugi strani Asad s podporo Rusije in Irana.

Obstaja le majhna možnost, da bodo z umikom Američanov Kurdi lahko še naprej uživali svojo avtonomijo. Do tega bi lahko prišlo le z večjim dogovorom med sirsko vlado, Turki, Rusi in Kurdi.

Umik ameriških čet, kar je Trump obrazložil s tem, da so te bile v Siriji samo zaradi boja z Islamsko državo, pomeni tudi, da ameriška prioriteta ni več odstranitev Asada z mesta voditelja države. Z umikom ZDA iz igre, tudi nobena druga zahodna država ali zalivska monarhija nima več nobene možnosti resno vplivati na razmere v Siriji.