Sledi veliko zmanjšanje števila ameriških vojakov v Afganistanu?

Donald Trump je predsedniški, kadar bombardira Sirce. Če napoveduje umik ameriških vojakov, to ni predsedniško, ampak malodane izdaja, predaja Rusom in znamenje neuravnovešenosti. Da, tako daleč smo prišli, da se ameriškega predsednika napada, če hoče končati ameriške vojne po svetu, medtem ko se kot ‘edinega odraslega v hiši’ hvali obrambnega sekretarja, ki bi nadaljeval ameriško vmešavanje v Sirijo. V neskončno,  če le mogoče.

Prihaja po napovedi ameriškega umika iz Sirije naslednji veliki šok? Umik iz Afganistana, kjer Američani ne morejo ne zagotoviti miru, ne zmagati in to že več kot sedemnajst let?  V naslednjih tednih bi se naj začel umik okoli 7000 ameriških vojakov, kar je nekako polovica vseh v državi.

Pričakujemo lahko veliko kritik, da s tem Trump ravna neodgovorno in celo izdajalsko. Kdo bo zraven pritaknil tudi Ruse, češ da to služi le Putinovim interesom.

Resnica je takšna. Le vprašanje časa je, kdaj bodo Američani priznali svoj poraz v Afganistanu. Lahko se hvalijo s svojo vojaško močjo kolikor hočejo, a to ničesar ne spremeni. Afganistan je izgubljen ne le zaradi trdovratnega odpora Talibanov, ampak zaradi slabih ameriških odnosov z afganistanskimi sosedi, predvsem s Pakistanom. Američanom preprosto ne bodo pustili zmagati.

Če bo Trump tisti, ki bo spoznal, da je ta vojna za Američane le izguba časa in denarja, le en plus zanj.

Podobno je v Siriji, kjer so vladne sile in Turki tisti, ki se še edini potegujejo za zmago v vojni. Da, Američani lahko vztrajajo, a za to bodo pač plačali ceno, na koncu bodo pa vseeno poraženi. Hkrati je resnica, da bi za ZDA bilo nespametno s podporo Kurdom jeziti Turke, ki se lahko hitro pridružijo Kitajsko ruskemu zavezništvu in s tem spodkopljejo ves ameriški vpliv v regiji. Preprosto nima smisla.

Za ZDA umik iz Sirije in Afganistana ne bo imel negativnih posledic. Več denarja bodo lahko namenili prenovi svojih oboroženih sil in še privarčevali. Je pa jasno, in zato se oglašajo vsi pričakovani vojni hujskači, da to pomeni hud udarec delu ameriške države v spregi z mediji, ki sebe vidi kot ‘dobrohoten’ imperij,  z dolžnostjo obvladovati celoten planet, če le mogoče. Gre za ljudi, ki Trumpa obtožujejo neuravnoteženosti, sami pa bi podprli vsako vojno pustolovščino v svetu. To so tudi ljudje, ki bi vam Hillary Clinton prodali kot zmerno političarko. Hja, z njo na oblasti bi do zdaj že bili blizu svetovne vojne.

Še nekaj je. Trump je poslovnež. Svet vidi bolj kot gospodarsko bojišče, ne bojno polje tankov in letal. Zato takšni pritiski na konkurente in zaveznike, da se Američanom uklonijo in zmanjšajo svoje trgovinske presežke. V tem je ameriški predsednik mnogo bolj racionalen, kot njegovi kritiki. Vojne med velikimi silami ne more več biti, ker bi to pomenilo uničenje planeta, četudi imate norce, ki mislijo, da lahko ZDA kar tako napadejo Rusijo in preživijo. Ker je velika vojna izključena, je edino pravo bojišče gospodarsko.  Za prihodnost ZDA je mnogo bolj pomembno, da ostanejo večje gospodarstvo kot Kitajska, kot da preštevajo tanke in letala in se krčevito oklepajo svoje prisotnosti v najbolj zakotnih krajih tega planeta.

Zdaj je že jasno. Trump veliko govori, a prava nevarnost svetovnemu miru prihaja s strani njegovih nasprotnikov, ki še niso videli vojne, ki jim ne bi bila všeč

One thought on “Sledi veliko zmanjšanje števila ameriških vojakov v Afganistanu?

Komentarji so zaprti.