Spodletel še en poskus prevrata v Venezueli

Kot sem pisal že pred časom, kaže na to, da je opozicije v Venezueli manj, kot nam to želijo prikazati. To se je še enkrat več izkazalo včeraj, ko se je opozicijski voditelj in samozvanec, ki ga sicer del sveta priznava za zakonitega voditelja države, Juan Guaido,  obkrožen z nekaj vojaki pozval k protestom in prebegu preostale vojske na njegovo stran. Ob tem je skupaj s svojimi privrženci osvobodil še enega opozicijskega voditelja, Leopolda Lopeza, ki je bil leta 2015 obsojen na 14 let zapora zaradi vzpodbujanja nasilja.

Vojska tudi tokrat ni prešla na stran opozicije, a sledil je pričakovan zasuk v poročanju večine medijev. Posnetki množic, ki podpirajo samozvanca in ignoriranje množic, ki so svojo zvestobo prisegle predsedniku Maduru, pretiravanje števila vojakov, ki so se postavili na stran opozicije in širjenje sporočil ameriških politikov, ki želijo videti strmoglavljenje ‘socialističnega režima’ v Venezueli.

Na družabnih omrežjih je bilo to še posebej opazno, saj je sledila poplava sporočil, češ da je z Madurom konec, evforičnih pozivov k  strmoglavljenju njegove oblasti, a tudi napadov na socializem, ko so posamezniki z desne strani političnega odra le še enkrat več Venezuelo zlorabili za napade na svoje ideološke nasprotnike. To še posebej velja za ZDA. Brez praznih trgovin ni šlo.

Pojavili so se tudi pozivi, naj se poskus državnega udara s strani Guaidoja in njegovih privržencev tako ne imenuje, češ da je on zakonit predsednik. Da, tako je dandanes. Če želiš z uličnim nasiljem prevzeti oblast, se to imenuje demokracija, če zmagaš na volitvah, je to nedemokratična diktatura.  Vse je mogoče.

Komaj osvobojeni Leopold Lopez se je hitro zatekel na špansko veleposlaništvo v Caracasu, nekaj vojakov, ki so podprli Guadijo pa na brazilsko. Kljub temu je ameriški državni sekretar, Mike Pompeo, zmogel neverjetno laž, da je bil včeraj venezuelski predsednik Maduro pripravljen zapustiti svojo državo, a so ga v nasprotno prepričali Rusi. S svojo lažjo bi nas rad prepričal, da je imela opozicija možnost izvesti svoj prevrat, čeprav je očitno, da temu ni bilo tako. No, med bizarnosti spada tudi poziv Američanov Rusom in Kubancem, naj se ne vmešavajo v notranje zadeve Venezuele, medtem ko to počnejo sami. Zanje so pravila pač drugačna. V laž, da vojska ne podpira oblasti Nicolasa Madura, nas še naprej skuša, kljub vsem dokazom v nasprotno, prepričati Juan Guaido.

Spodletel je še en poskus prevrata v Venezueli. Da, nekaj protestov še bo in ZDA bodo skoraj zagotovo uvedle še kakšne dodatne sankcije, potem pa zatrdile, da ljudje v Venezueli trpijo zaradi socializma, ne zaradi njihove blokade. Toda vsaj kratkoročno bi moral biti mir. Toda pozor, poskusi državo destabilizirati se bodo nadaljevali.