Ostre kritike Borrella, ker v Moskvi ni bil dovolj odločen

Več kot 70 evropskih poslancev zahteva odstop visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU, Josepa Borrela, poroča RTV Slovenija:

Razlog za poziv k odstopu je njegov obisk v Moskvi, ki so ga označili za polomijo. Borrell se je znašel pod plazom kritik, potem ko je Rusija prav med njegovim obiskom v Moskvi pretekli teden napovedala izgon treh diplomatov iz Poljske, Nemčije in Švedske, ker naj bi sodelovali na protestih za izpustitev zaprtega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je predstavnika EU pričakal zelo odločen in krivdo za zlom odnosov med obemna stranema naprtil na evropska ramena. EU je označil za nezanesljivega partnerja in pod vprašaj postavil spoštovanje človekovih pravic znotraj EU. Borrell v resnici ni mogel narediti ničesar, saj vedno bolj kaže, da je ruska diplomacija spremenila pristop do Unije in je ne jemlje več resno, sploh pa nima več namena poslušati nenehnih kritik in groženj s sankcijami. Seveda, lahko bi demonstrativno odšel, a to ne bi spremenilo ničesar.

Evropski poslanci, ki zahtevajo odstop predstavinka EU, se očitno ne zavedajo, kaj se v resnici dogaja. Rusija je vedno manj zainteresirana za sodelovanje in celo prehaja v ofenzivo, saj je Moskvi dovolj nenehnih provokacij in poskusov destabilizacije. Da bodo poslušali nenehno najedanje o Navalnem ali o vojni v Donbasu ali o Krimu, ali se opravičevali za izgon diplomatov, ki se očitno vmešavajo v notranje ruske zadeve, ko hodijo na nedovoljene proteste ali se udeležujejo sojenja proti Navalnemu in s tem pritiskajo na sodišče, ni ravno pričakovati. V Moskvi so se tudi odločili, da bodo skušali sodelovati samo še s posameznimi državami članicami, čeprav tudi na tem področju močno škriplje. A plinovod Severni tok 2 bo očitno kljub sankcijam in pritiskom dokončan, ker je to v interesu Nemčije.

Pritiski na tiste evropske politike, ki bi si želeli sodelovanja in ne konflikta z Rusijo, so ogromni. Medijska in politična mašinerija se trudi, da poruši vse mostove z Rusijo, da uvede čim več sankcij in do konca zaostri odnose. Pri tem se moramo vprašati, kaj bo potem, ko bo dialog povsem zamrl in bo sankcij in groženj že toliko, da ruskim oblastem preprosto ne bo več mar, kaj si misli zahod.

No, postaja tudi očitno, da se tudi znotraj Rusije krepi pritisk, da predstavniki te države z evropskimi partnerji začnejo ravnati mnogo bolj odločno in agresivno. Odnos ruskega zunanjega ministra do visokega predstavnika EU je posledica tega pritiska.

Mimogrede, kako daleč gre gonja proti Rusiji priča tudi to, da podpisniki pisma, v katerem Borrella pozivajo k odstopu, le temu zamerijo, da je pozdravil rusko cepivo proti Covid-19, Sputnik V.

V dodatno branje: Skrajni čas je, da se Evropska unija začne obnašati kot neodvisna sila in se začne boriti za interese Evropejcev

One thought on “Ostre kritike Borrella, ker v Moskvi ni bil dovolj odločen

Komentarji so zaprti.